Férgek és bélparaziták – típusok, tünetek, kezelés

Férgek és bélparaziták. A parazitákat élő szervezeteknek nevezzük, akik a test otthonába érkeztek, és tápanyagokat szereztek számukra, károsodva a gazdaszervezetben. Az emberben található paraziták között vannak a protozoonák és a helminták. Parazita organizmusok (férgek), többsejtűek, szimmetrikusak.

Három kategóriába sorolják az étel formájától, műfajától, csatornájától, a horgok jelenlététől függően. A három kategória cestodes, trematodes, fonálférgek. Szintén elválaszthat viviparous (a születés fiatalon élhet) és oviparous (szaporodhat a peték lerakódása során).

Scanexpert – A képalkotás kiválósági központjai

A helmintákkal történő fertőzés módjai:

 • Szennyezés talajjal (geohelmintusok), vízzel vagy táplálékkal
 • A rovarok vagy ízeltlábúak csípése (vérükön keresztül)
 • Házias vagy vadon élő állatok a gazdaparaziták
 • Személyről emberre
 • Autoinfekció (Enterobius vermicularis)

A csoportos paraziták laposak, hát-ventrálisak, hosszúságuk néhány millimétertől kb. 1,5 m-ig terjed. Az emésztőrendszer jól fejlett, így bél-, vér-, nyálka- és egyéb szövetek tartalmával táplálkozik, annak a szervnek vagy szövetnek a függésétől, amelyben található (máj, epeúti vizica hólyag, tüdő, vizica hólyag, ureter ).

Paraziták típusai az élőhely függvényében:

 • Trematode bél – Fasciolopsis buski és Heterophyids
 • A májban parazitáló trematodák – Clonorchis sinensis és Faciola hepatica.
 • A tüdőben élősködő trematodák – Paragonimus westermani

Bél trematode. A Fasciolopsis buski parazita duodenális, hossza 2 – 7,5 cm. Ázsiai országokban elterjedt. Gyakran előfordulhat, hogy a területeken magasan termeszthető növények vízzel (gesztenye vízzel, öregasszonyos fogak, bambusz). A fertőzés tározója sertés, kutya, nyúl. Az Aquatic csigák a paraziták gazdaszervezete. A bélparazitákra gyakorolt ​​hatás gyulladást és fekélyesedést okoz. Az enyhe fertőzés tünetmentesen jelentkezik. A súlyos fertőzések hasi fájdalom, felszívódási zavar és tartós hasmenés, generalizált ödéma vagy bélelzáródás formájában jelentkeznek.

Heterofidok – a fertőzés a halak édes vízzel történő bevitelével történik

A fonálférgek a helmintus csoportjának parazitái, amelyek nem tagolhatók, hengeresek, kétoldali szimmetriával rendelkeznek, és a cső emésztése jól fejlett. A parazita hossza néhány millimétertől májusig több, mint egy méter. A mérsékelt és trópusi éghajlatú területeken elterjedtek. Az emberi testben néhány szövetben tárolva behatolnak a vékonybélbe, a nyirokcsatornákba és a vérbe.

A parazita áramlása az emberi testben. Miután a bélbe érkeztek, a lárvák behatolnak a bél nyálkahártyájába, majd behatolnak az erek vérébe, és belépnek az áramkörbe, amely a máj felé irányul (lárva a 2. szakaszban). A májban az álló néhány nap után a 3. stádiumú lárvák, például a máj lárvái a vena cava alsóbbrendű máj vénáiba jutnak, és a szív felé irányulnak.

Innen a pulmonalis artériák eljutnak a tüdőbe (a fertőzés után körülbelül 5.-7. Napon), amelyek a kapillárisból a tüdő alveolusaiba jutnak. Az alveolus lárvák felemelkednek a légzőszervi felső szakaszig, ahol a nyállal vagy az étellel lenyelik, és belépnek az új bélbe (a fertőzés után körülbelül 8-9 napig), és a 4. stádiumú lárvák, amelyek praziţii érettek. Két, három hónap, ez az az idő, amely a tojások bevételétől a nőstényig tart, hogy képes legyen az új petéket a bélbe juttatni. Egy nőstény körülbelül 200 000 petét rak.

Paraziták típusai a fonálférgek csoportjában:

 • Ascaris lumbricoides
 • Enterobius vermicularis
 • Trichuris trichiura
 • Duodenalis horogféreg
 • Trichostrongylus fajok

Ascaris lumbricoides

Hengeres paraziták (férgek), amelyek körülbelül 700 milliót fertőznek. Az emberek a világ szintjén. A hímek hossza 15-20 cm, a nőké pedig 35-40 cm. Az emberi fertőzés mosatlan zöldségek fogyasztása révén következik be.

A klinikai megnyilvánulások összefüggésben vannak a paraziták terhelésével és a paraziták vándorlásának állapotával. A bélben kis mennyiségű parazita tünetmentesen fejlődhet. Az átmenet idején a lárvák a tüdőn keresztül a rendszer légzőkészülékének károsodásának jeleit mutathatják köhögéssel, különböző fokú lázzal, zihálással járó tüdőgyulladás jeleivel. A paraziták nagy mennyiségben bélelzáródást, hányást, hasi fájdalmat okozhatnak.  

A férgek annak gyulladásának kiváltásával érhetik el a lumen apendecelui-t. Szintén felfelé haladhat a csatorna epéje a vizica epe vagy a máj felé vezet, a sárgaság mechanikus megjelenésével.

A koprológiai vizsgálat alapján állapítják meg:

 • A peték kimutatása ürülékkel rendelkező alanyokban – tojás alakúak és 70 x 60 mikron méretűek.
 • A paraziták érett formáinak kimutatása

Összességében elemezve a vér megemelkedik az eozinofil szint. Kezelés. Albendazol, mebendazol vagy piperazin típusú készítmények beadásából áll

Enterobius vermicularis

Ez egy parazita (féreg), kicsi, fehér, hímjeinek mérete 5 cm, nőstényeké 13 cm. A május gyakran megfertõzi a gyermekeket, és a kollektívák (óvodák, iskolák) kedveznek neki.

A fertőzés a lárvákat tartalmazó tojások és az étkezési zöldségfélék mosás nélkül történik. Lehetséges egy beteg fertőzése, autoinfectarea a fertőzött keze vagy aeroszolos inhaláció.

A parazita ciklusa az emberi testben

Lenyelés után a petesejtek elpusztulnak a lé gyomor hatására, így felszabadítják a lárvákat. A bél elérése után a vékony lárvákat 5–4 hétig 5 vedlésnek vetjük alá, amíg a felnőtt állapotban el nem érjük az ellenőrzés területét. Megtermékenyítés után a hím meghal, és a nőstény előrehalad az anális régióban az adepune peték számára. Az anális régióba kerülve a nőstény tapad a nyálkahártyára, petéket rak (kb. 10 000), majd meghal.

A klinikai megnyilvánulások a viszketõ anális képviselõi (amelyek a végbélnyílás hüvelyének nõjének rögzítésébõl adódnak), általában az alvás elõtt este. Ez összefüggésbe hozható és károsíthatja a karcolásokat a régió perianalis részén. Hasi fájdalom, hasmenés, ingerlékenység, a vakbélgyulladás vagy a vulvitis lehetséges megjelenése lányoknál is előfordulhat. 

Dávid

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük